Cafésnelschaak 2003

> een fotoimpressie 1
> een fotoimpressie 2
> een fotoimpressie 3

Maandag 22 december 2003 werd voor de twaalfde keer het Cafésnelschaaktoernooi in Café Zwakenberg georganiseerd. De belangstelling om mee te doen was groot, getuige het record aantal inschrijvingen: 22. Onder de deelnemers was ook de 13-jarige Wouter Spoelman. Raaltenaar en één van de grootste schaaktalenten in Nederland. Afgelopen zomer is hij nog Nederlands Kampioen snelschaken geworden in zijn leeftijdscategorie. Wij waren vanzelfsprekend heel erg blij dat hij aan ons toernooi ging deelnemen.


De deelnemers zijn ingeschreven...

...de borden staan klaar. Het toernooi kan beginnen.
De verwachting was dat Wouter het toernooi “eenvoudig” zou winnen, maar dat bleek toch even anders te lopen. De winnaar van de voorgaande twee edities, Adriaan Poffers, liet merken dat hij niet van plan was de titel zonder slag of stoot prijs te geven. Dat leverde uiteindelijk een zinderende finale op.Na de reguliere elf wedstrijdronden stonden Wouter en Adriaan met 10 punten gezamenlijk bovenaan. Dat betekende dat een extra match noodzakelijk was om de winnaar te bepalen. Alle overige deelnemers verzamelden zich rondom het bord van de twee schakers om geen moment te missen van dit spektakelstuk. De partijen werden op het scherpst van de snede gespeeld en Wouter wist de eerste te winnen. Maar Adriaan toonde veerkracht en won de tweede, waarmee de stand opnieuw gelijk was.

De finale

Een “sudden death” was nodig: de eerste winnaar van een partij werd winnaar van het toernooi. In de eerste partij van deze “sudden death” was het gelijk raak. Wouter won en kon het applaus van alle toeschouwers in ontvangst nemen als winnaar van het toernooi.
Radboud de Roos werd uiteindelijk “the best of the rest” en legde beslag op de derde plaats. Een zeer goede prestatie leverde ook huisschaker Sjaak Mocking. Hij doet al jarenlang trouw mee aan het toernooi en liet met de zesde plaats menig clubschaker achter zich.


Wie pakt de laatste bitterbal?

Zo, het zit er weer op. Tijd voor een biertje.

Al met al weer een prima verlopen toernooi met dit jaar toch wel een bijzondere winnaar. In hoeverre dit toernooi een goede voorbereiding is voor het volgende toernooi van Wouter zal snel blijken. Volgende week vertrekt hij naar Engeland, waar hij van 28 december tot 5 januari meedoet aan het beroemde Hastings Schaaktoernooi.

Jan Huisman

De eindstand:

  Naam Punten
1 Wouter Spoelman 10
2 Adriaan Poffers 10
3 Radboud de Roos
4 John Leerentveld
5 Karel Bril
6 Sjaak Mocking
7 Aaron Honer 6
8 Jan Huisman 6
9 Hans Boxem 6
10 Hans Bril
11 Ed Sander
12 Erik Blom
13 Han van Duijvendijk
14 Renee Wever 5
15 Wim v.d. Wal 5
16 Gerrit Poffers 5
17 Abdul Al Samari 4
18 Henk Looman 4
19 Jan Botterhuis
20 Ben Kloosterboer
21 Lamis Al Samari 3
22 Jimme de Boer 1